Rikosten ja Riitojen Sovittelu Helsingissä
Sovittelutoiminnan uutiskirje
23.1.2019

Sovittelutoiminnan uusi sähköinen uutiskirje korvaa Sovittelusanomat

Tämän vuoden alusta lukien perinteinen Sovittelusanomat jää historiaan ja sen korvaa Sovittelutoiminnan sähköinen uutiskirje.

Sovittelualoitteiden määrä jatkoi kasvuaan

Sovittelualoitteita tuli viime vuonna jälleen enemmän kuin aiemmin. Vuoden 2018 aikana toimistoomme tuli 1348 aloitetta, joissa oli yleisimmin kyse väkivaltarikoksista tai erilaisista omaisuusrikoksista.

Sovittelusopimus tehtiin 936 asiasta. Lähes puolet sopimuksista piti sisällään anteeksipyynnön ja noin joka kolmas sopimus sisälsi rahakorvauksen. Perinteiseen tapaan lähes kaikki aloitteet tulivat poliisilta tai syyttäjältä. Katusovittelu oli aktiivisesti mukana toiminnassa ja heidän avullaan soviteltiin suuri määrä nuorten juttuja.

Sovittelutoimiston henkilöstö kiittää vapaaehtoisia sovittelijoita ja yhteistyökumppaneita viime vuodesta. Ilman teidän hyvää työtänne sovittelu ei olisi mahdollista.

Sovittelutoiminnan henkilöstöön muutoksia

Sovittelutoimistossa aloitti 2.1.2019 johtavana sovittelunohjaajana Sini-Heino Mouhu ja suunnittelijana Juhani Ala-Kurikka. Sovittelunohjaajina toimivat jatkossakin Camilla Funck, Pauliina Hannula, Olga Hiltunen, Sami Huvinen, Petra Kraufvelin, Tarja Rajamäki, Maija Seppänen ja Robert Willadsen. Toimistosihteerinä on Tuula Haaranen ja asiakasneuvojina Kimmo Hytti sekä Vellu Venäläinen.

Sini Heino-Mouhu siirtyi johtavaksi sovittelunohjaajaksi Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan aikuissosiaalityöstä. Siniä voit tulla tapaamaan kevään aikana matalalla kynnyksellä aina maanantai-iltaisin. "Mietitään yhdessä tarpeita ja toiveita. Tapaamisiin!"

Juhani Ala-Kurikka on aiemmin työskennellyt Länsi-Uudenmaan sovittelutoimistossa sovittelunohjaajana. Juhani on keskittynyt kriminologiaan ja etenkin restoratiiviseen oikeuteen. Suunnittelijana hänen tehtäviinsä kuuluvat mm. koulutus ja kehittäminen.

Eturivissä vasemmalta Vellu Venäläinen, Heikki Turkka (Aseman Lapset), Camilla Funck, Julia Saarholm (Aseman Lapset). Takarivissä vasemmalta Robert Willadsen, Juhani Ala-Kurikka, Pauliina Hannula, Tarja Rajamäki, Tuula Haaranen, Olga Hiltunen, Sini Heino-Mouhu, Maija Seppänen, Sami Huvinen ja Petra Kraufvelin.

Lähisuhdeväkivallan sovittelun koulutus alkaa

Helsingin sovittelutoimisto ja Länsi-Uudenmaan sovittelutoimisto järjestävät yhdessä lähisuhdeväkivallan sovittelun koulutuksen ajalla 29.3. - 26.11.2019. Koulutukseen voivat hakeutua vapaaehtoissovittelijat, jotka ovat sovitelleet vähintään kaksi vuotta. Kurssi on laajuudeltaan 5 opintopistettä ja pitää sisällään lähiopetusta, ryhmätyöskentelyä, sovittelun harjoittelua ja itsenäistä työskentelyä. Hakulomake kurssille ja lisää tietoa sisällöstä Lue lisää -linkin takana.

Lue lisää »

Porinaillat, koulutukset ja sulkupäivät

Porinailtoja pidetään tänä vuonna neljä kappaletta, kaksi kevätkaudella ja kaksi syksyllä. Porinailtojen päivämäärät ovat maanantai 11.2., tiistai 9.4., keskiviikko 18.9. ja torstai 14.11. Vuoden ensimmäinen ilta 11.2. alkaa 16.30, kaikki muut tapaamiset alkavat klo. 17.00 ja päättyvät 19 aikoihin.

Ensimmäisessä illassa 11.2. on paikalla sekä Sini Heino-Mouhu että Juhani Ala-Kurikka, joten tervetuloa paikalle tapaamaan heitä. Tarkoituksena on silloin pitää yhteinen tapaaminen katusovittelijoiden ja vapaaehtoissovittelijoiden kanssa, jossa osallistujat pääsevät tutustumaan toisiinsa ja jakamaan kokemuksia sovittelusta. Voit ilmoittautua tapaamiseen tästä.

Syksyllä 5.-6.10. on tulossa Sovittelijapäivät Mikkelissä, jonne Helsingin sovittelutoimisto tarjoaa halukkaille yhteisen bussikuljetuksen, hotellimajoituksen sekä osallistumismaksun. Ohjelma ja ilmoittautumisohjeet tulevat myöhemmin.

Toimisto on suljettuna henkilöstön tyky-päivien takia 23.-24.5. Pyhäpäivien aattoina toimistossa ei ole iltapäivystystä ja kesäajalla (21.6.-1.9.) toimistossa on iltapäivystys vain keskiviikkoisin. Suosittelemme sovittelijoita lähestymään henkilöstöä aina mahdollisimman pian, kun jotain kysyttävää nousee esille, jotta asioihin voi vastata asiasta vastaava henkilö.

Helsingin sovittelutoiminnan historiikki

Helsingin sovittelutoimistossa vuonna 2018 suunnittelijana toiminut Jussi Vesikansa on kirjoittanut Helsingin sovittelutoiminnasta lyhyen historiikin ajalta 1987-2018.

Lue lisää »

"Onnistunut sovittelu antaa ihmisille aina mielihyvää" — haastateltavana vapaaehtoissovittelija Marja-Liisa Ahti

Marja-Liisa Ahti on ollut Helsingin sovittelutoiminnassa mukana alusta alkaen ja nähnyt kuinka sovittelutoiminta on laajentunut nykyisiin mittoihinsa. Hänen haastattelunsa tuo esille kuinka sovittelutoiminta on muuttunut, mutta pysynyt kuitenkin perusteiltaan samanlaisena.

Lue lisää »

Muut ajankohtaiset asiat

Vapaaehtoissovittelijoille maksettava kulukorvaus nousee. Jatkossa peruskorvaus on 30 euroa, joka sisältää 1-2 sovittelutapaamista asiakkaiden kanssa. Korotettu korvaus on jatkossa 45 euroa, joka maksetaan jos tapaamisia on ollut vähintään kolme kahtena erillisenä päivänä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut raportin Lähisuhdeväkivaltarikosten sovittelu — Nykytila ja kehittämisehdotukset. Pääset lukemaan sen Lue lisää -linkin kautta.

Lue lisää »
23.1.2019
Sovittelutoiminnan uutiskirje

Tulosta sivu