Rikosten ja Riitojen Sovittelu Helsingissä

Tietoisku rikoksesta epäillylle


Jos sinua epäillään rikoksesta, poliisi kuulustelee sinua. Jos olet alaikäinen, kuulusteluihin kutsutaan mukaan huoltaja ja tarvittaessa myös sosiaalityöntekijä.

Jos olet ollut tekohetkellä alle 15-vuotias, et voi saada sakkoja tai muuta rangaistustakaan, mutta olet velvollinen maksamaan vahingonkorvauksia rikoksen uhrille.

Sovittelu on vaihtoehtoinen tapa käsitellä rikos- tai riita-asiaa. Sovitteluun osallistuvat rikoksen osapuolet ja sovittelijat. Jos olet alaikäinen, sovittelussa pitää olla huoltaja mukana. Sovitteluun osallistuminen on vapaaehtoista.

Joissain tapauksissa sovittelu ei välttämättä estä oikeudenkäyntiä, jos esim. uhrille on tullut vakavia vammoja tai olet tehnyt monta muuta rikosta.

Sinulla on oikeus saada käräjille puolustaja eli asianajaja. Jos sinut tuomitaan teosta, sinut voidaan tuomita maksamaan asianajajan lasku. >> Lue lisää oikeudenkäynnin kustannuksista.

Käräjillä määrätty sakko ja vahingonkorvaukset menevät ulosottoon, jos et maksa niitä itse heti vapaaehtoisesti. Ulosotosta tulee lisää kustannuksia.

Jos et saavu käräjille, eikä sinulla ole laillista estettä, siitä voi seurata sakko.

Tulosta sivu